úterý 5. listopadu 2013

Poznámky k pálení ouza

Jak už bylo řečeno byli jsme svědky u nás nevídaného pálení kořalky téměř na ulici v pohorské vesnici. Myslel jsem, že ouzo má víc procent alkoholu než tomu ve skutečnosti je. V tomo případě to bylo max. 25% a raki má pouze kolem 20%.

"Hlavní část přecházejících par při destilaci zkvašených břeček připadá na vodu a menší část na alkohol. Ovšem při výrobě ovocných pálenek není úlohou vyrobiti destilát vysokoprocentní, nýbrž plně postačí, když se získá destilát v síle hodící se k účelům pitným. Rovněž se nežádá dalekosáhlé čištění destilátu, naopak jest žádoucí, aby určitá část znečištěnin v něm zbyla, neboť právě ty (estery, aldehyd, přiboudliny aj.) dodávají ovocnému destilátu osobitý charakter. Máme–li tedy stále na zřeteli co jsme zde poznamenali, postačí, když k destilaci ovocných kvasů použijeme zcela jednoduché destilační přístroje, bez všelikých zesilovacích zařízení."
(Ing. Dr. Otakar Vondráček - Výroba ušlechtilých pálenek z ovoce, Praha 1945)
Zcela jednoduchý destilační přístroj :)

 Jak na to:

vezmete zbylí rmut po lisování vína a necháte ho zkvasit zhruba měsíc
po sundání tzv. helmy nalijete kvas a přidáte
- pytel fenyklu
- pytlík badyánu
- 3 granátová jablka
- arabskou gum
- a půl keře Sarcopoterium spinosum

 
Nová várka
Kotlík plný dobrot
Pěkně utesnit
Pak zatopíte a už jenom lapáte tekutinu... Jámas!

Všechna fota zde: Raki

Žádné komentáře:

Okomentovat